Bok och filmtips

FILM- OCH BOKTIPS - för dig som ska bli logoped  


Böcker 

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten (Asperger) av Mark Haddons

Christopher är 15 år. Han kan alla världens länder och huvudstäder och han kan rabbla alla primtal upp till 7057, men han förstår sig inte alls på människor. En dag bestämmer han sig för att ta reda på vem som har mördat grannfruns hund. Mysteriet blir en stor utmaning för honom eftersom han blir tvungen att övervinna sin skräck för nya människor och nya situationer som det hela leder till. Han löser inte bara mordet utan upptäcker även andra hemligheter - hemligheter som gäller hans egen familj.   


Daniel Tammet ger oss i sin självbiografi Född en blå dag (Asperger och savantsyndrom -  2008) en inblick i livet som matematik- och språkgeni, men också som udda och ensam och fångad i rutiner och måsten. "Mina föräldrar såg tidigt att jag var annorlunda - jag grät mycket. När jag blev äldre slutade jag gråta - i stället blev jag tyst. Jag höll mig undan. När jag var åtta, nio förstod jag att jag var ensam, men visste inte hur jag skulle få vänner, hur jag skulle prata med andra, leka eller läsa kroppsspråk." Idag lever han med sin partner Jerome och driver ett nätbaserat språkutbildningsprogram.  


Gunilla Gerland En riktig människa (1996) "Jag talade inte som andra barn och de förstod inte alltid vad jag sade. Jag använde ofta lite svåra ord som ... 'Accepterar du det?'  Jag hade inget annat sätt att uttrycka mig på och förstod inte varför de inte förstod." Att inte förstå andra människor sätt att vara och bete sig och att själv bli missförstådd är ett genomgående tema i denna självbiografiska bok som handlar om att växa upp och leva med Asperger syndrom.  


George Simenon Klockorna i Bicêtre (afasi)  Boken, som författaren tillägnat "alla de professorer, läkare, sjuksköterskor och vårdare som på sjukhus och annorstädes bemödar sig att förstå och trösta de mest förbryllade av alla varelser: den sjuka människan", utkom 1963 och två år senare i svensk översättning. René Maugras, chefredaktör för en stor tidning, har hittats - drabbad av stroke - på en restaurangtoalett. Nu ligger han halvsidigt förlamad och utan talförmåga på ett sjukhus i Bicêtre och lyssnar till kyrkklockorna, registrerar allt som händer omkring honom och tänker ...   


Dalton Trumbo Jonny got his gun (eng. pocket 2009)  är en klassiker bland antikrigsromaner vars första upplaga utkom redan 1939. Budskapet - "Det finns inget ord som är lika mycket värt som livet" - sammanfattas av den svårt krigsskadade Joes tankar "Jag skulle byta bort demokratin mot livet. Jag skulle byta bort självständigheten och äran och friheten och anständigheten mot livet. Jag ska ge er allt det där om ni ger mig förmågan att gå och se och höra och andas luft och känna smaken av maten jag äter. Ta orden ni. Ge mig livet tillbaka." I första hand ger boken förstås bränsle till debatten om att skicka soldater till krigshärdar ute i världen, men den ger också en realistisk bild av ett liv med mycket begränsade möjligheter att få kontakt med sin omgivning. Hur ska han kunna få klarhet i tid och rum och hur ska han kunna meddela sig?        


Jean-Domenique Bauby, tidigare chefsredaktör för modetidskriften Elle och författare till biografin Fjärilen i glaskupan (locked-in syndrom - pocket 2008) blev totalförlamad efter en hjärnstamsblödning. Hans enda sätt att meddela sig med omvärlden är genom att blinka med vänster ögonlock. Så tillkommer också boken - bokstav för bokstav - genom blinkningar som svar på förlagsredaktör C. Mendibils rabblande av ett specialkonstruerat alfabet (med bokstäverna ordnade efter frekvens i franska språket).   


Bernard Schlinks Högläsaren (L-o-s - finns bara på bibliotek)         

Michael är 15 år och konvalescent efter en långvarig sjukdom. Under en av sina promenader träffar han den 20 år äldre Hanna. Hon är vacker, sensuell, bräcklig och auktoritär - på en gång gåtfull och rättfram. Efter skoldagarna smyger han hem till henne, och hon lär honom kärlekens glädje. I gengäld läser han högt för henne - Schiller, Lessing, Tolstoj... Det är sextiotal i Tyskland, och deras kärlek är en vacker saga - men den är också dömd på förhand. Han anar det, och ändå vet han ingenting. Romanen utkom i Tyskland 1995 och mottogs då som en sträng och originell uppgörelse med landets moderna historia.    


Torgny Lindgren Dorés bibel (L-o-s - pocket 2006) "Här börjar jag säga min berättelse om Gustave Dorés Bibel. Jag säger den i en inspelningsapparat av märket SONY MZN sjuhundratio." Eftersom Dorés bibel, som huvudpersonen känner väl till från sitt barndomshem, har förkommit är han tvungen att försöka återskapa den. Efter att ha ägnat sitt liv åt att kopiera bilderna i Dorés bibel har han nu påbörjat en bok om Doré och eftersom han själv varken kan skriva eller läsa så måste den sägas. Som barn skickades han till en skola för obildbara, men hans goda minne - och intelligens - gör att han trots det och trots att han förblir naiv och emotionellt begränsad ändå klarar livet hyfsat. Men i sin naivitet och analfabetism är han ändå en potentiellt farlig person, vilket romanavslutningen antyder.    


FILMER 


The Reader   Filmatisering av B. Schlinks bok "Der Vorleser" som utkom på svenska 1997   


I rymden finns inga känslor   Andreas Öhman är regissör och manusförfattare och han fick idén till filmen när han läste M. Haddons bok "The Curious Incident with the Dog in the Night-Time"  


The king's speech En brittisk dramafilm från 2010 i regi av Tom Hooper. Filmen nominerades till 12 Oscar varav den fick fyra.  


Min vänstra fot En irländsk/brittisk film från 1989 i regi Jim Sheridan. Filmen baseras på Christy Browns liv, en irländare som föddes med Cerebral pares och som kommunicerade med sin vänstra fot.