Vårdval logopedi i Stockholm

13.02.2015 19:13

Upplagt av Svenska Logopedförbundet 

I veckan återrapporterades resultaten av revision av vårdvalslogopedin i Stockholms län. Revisionen gällde gruppen språk och tal dvs barn med olika typer av tal- och språkstörningar, samt dyslexi. 

Med anledning av resultaten kräver nu oppositionslandstingsråd Dag Larsson (s) en total genomlysning av vårdvalen för att alla ekonomiska läckor ska täppas igen.Man har bland annat reagerat på att barn har fått fördröjda diagnoser i onödan. 

-Vi får nu svart på vitt det vi så länge har varnat för, att vårdvalssystemet så som det ser ut idag, kan vara enormt kostsamt och ineffektivt, säger Dag Larsson.

Det revisorerna lyfter som problematiskt är framför allt att vissa barn har bokats in på för många besök, mer än vad som varit medicinskt motiverat. Det har även förekommit brister i journalföringen och alltför stort fokus i behandlingen har legat på fonologi, det vill säga barnets uttal, trots att det kan ha funnits andra bakomliggande och mer komplicerade orsaker till de språkliga svårigheterna. I vissa fall har detta fördröjt barnets diagnos.

Landstinget centralt säger också att vårdgivarna inom logopedi behöver bedriva verksamheten mer effektivt för att barnen snabbare ska få rätt diagnos och för att invånarna ska få så mycket kvalitativ vård som möjligt för pengarna.

I Stockholm har ersättningsnivåerna inom vårdvalslogopedin inte räknats upp medan kostnader för löner, hyror och material ständigt ökar. Logopederna inom såväl privat som landstingsverksamhet är pressade att ha en hög produktion för att få verksamheten att gå runt. Att då få höra att verksamheten ska bedrivas mer effektivt kan uppfattas som ganska verklighetsfrånvänt


Länk till hela rapporten