Uppsalalogoped tilldelas Svenska logopedpriset

29.01.2014 19:14


Margareta Jennische, docent i logopedi vid Uppsala universitet och under många år verksam inom länslogopedin vid Akademiska sjukhuset, har tilldelats Svenska logopedpriset 2014. Priset delas ut vart tredje år och gick även 2011 till en Uppsalalogoped.

Margareta Jennische, docent och lektor i logopedi, Uppsala universitet/Akademiska sjukhuset.

- Jag känner mig överrumplad och överraskad, men förstås väldigt glad och tacksam, säger Margareta Jennische.

Enligt Marianne Christensen, verksamhetschef för länslogopedin, är pristagaren en föregångare inom språkutveckling hos barn, då särskilt för tidigt födda barns språk, men också inom alternativ kompletterande kommunikation (AKK) där hon bidragit inom vetenskap, metodutveckling och kunskapsspridning:

- Margareta har bidragit till spridningen av kommunikation med Bliss, ett system där ord och begrepp ersätts av symboliska bilder. Bliss används framförallt av barn som saknar talförmåga, ofta i kombination med olika rörelsehinder. Både nationellt och internationellt är hon en efterfrågad föreläsare i ämnet.

- Hon har starkt bidragit till logopedutbildningen vid Uppsala universitet som startade 2005. Hittills har fem kullar studenter examinerats. Hon är och har varit en inspiratör som oförtrutet arbetat med att förbättra och förnya logopedprogrammet.

Hur ser då utvecklingen ut när det gäller kommunikationsstöd till personer som har svårigheter att kommunicera?

- Medvetenheten är högre och den tekniska utvecklingen har förstås medfört fantastiska möjligheter. Via Bliss får barn möjlighet att uttrycka sig med symboler på sin nivå. Systemet finns numera tillgängligt för alla via open source på nätet och kan användas i alla kummunikationshjälpmedel. Under de senaste åren har intresset och efterfrågan av Bliss ökat igen i Sverige och internationellt, säger Margareta Jennische.

Fotograf: Nadina Laurent


Artikel från dagens medicin 29 januari 2014