Nu avgörs tvisten om Hampus förlorade skolgång

24.06.2015 10:36

Lyssna på inslaget


I dag kommer domen i tvistemålet om 14-årige Hampus Larsson i Trollhättan. Hans familj har stämt kommunen på 1,5 miljoner för att han inte fått den utbildning han har rätt till.


Hampus är 14 år. Han har ADHD, autism och social fobi. Han har också ett psykiskt förståndshandikapp och en språkstörning som gör att han har svårt att uttrycka sig och att förstå information. Hans språkliga förmåga motsvarar en 4-8-årings säger hans mamma Liselotte Nilsson.

- Det är fruktansvärda siffror att se som förälder, att ens barn ligger så lågt.

Utgångspunkten för stämningen mot kommunen är att Hampus gått miste om sammanlagt fem års undervisning och att han fått stöd som inte fungerat.

Per Hellmark som är chef för Södra skolområdet i Trollhättan beklagar att det gått så här långt.

- Det är självklart ett stort misslyckande när en elev stämmer skolan för dålig undervisning. 

Sylteskolan där Hampus gått, har satt in en lång rad åtgärder genom åren med specialpedagog, talpedagog, undervisning i liten grupp och hemundervisning.

Men undervisningen har inte fungerat och Hampus har skolvägrat i långa perioder. Det har lett till att Liselotte anmält skolan till Skolinspektionen tre gånger.

Kommunens inställning är att Liselotte inte uppfyllt sin skyldighet som förälder att få iväg Hampus till skolan, att föräldrar inte kan välja skolform och att Hampus har fått allt stöd han haft rätt till, även om det varit fel stöd.

- Ingen elev har fått så mycket stöd på Sylteskolan som Hampus fått. Men det har ju inte tagit och det är ju inte alls bra, säger Per Hellmark som är chef för södra skolområdet i Trollhättan.

Trots upprepade försök att få plats i en specialskola eller i särskolan har Hampus nekats fram tills nu.

Särskolan har sagt nej för att det saknats ett intyg om att Hampus har ett begåvningshandikapp.

Tidigare erbjöds barn med autism plats i Särskolan men det ledde till att många placerades felaktigt och slentrianmässigt.

Därför infördes en ändring med den nya skollagen 2011 som innebär att autistiska barn ska integreras i vanlig klass. Om de är normalbegåvade.

I maj 2009 när Hampus var åtta år gjorde BUP i Trollhättan en utredning och efter den fick han diagnoserna ADHD och autism.

Psykologen rekommenderade en placering i särskolan men hon skrev inte inte uttryckligen att han har en utvecklingsstörning.

- När vi ansökte till särskolan fick barn med autism plats. Men Trollhättans kommun visste att det skulle bli en lagändring. Jag tror att det var där det stoppade, de tog lagen i egna händer innan den ens trätt i kraft säger Liselotte Nilsson.

Per Hellmark som är chef för Södra skolområdet i Trollhättan bekräftar att kommunen valde att gå före lagändringen som trädde i kraft först två år senare.

- Man valde att låta Hampus gå kvar på Sylteskolan för att se om de åtgärder man satt in skulle fungera, hellre än att erbjuda plats i särskolan.

Elisabeth Cederblad
elisabeth.Cederblad@sverigesradio.se
0522-67 00 58